We have listed here some multiple choice questions with answer on Computer Fundamental concept, Which has asked by multiple companies like Genpact, Syntel, Ericsson, Zensar, Virtusa etc.

You can prepare your job written and interview by using these sets of question fro here.

1. What is the location of the internal registers of CPU?
a) Internal
b) On-chip
c) External
d) Motherboard

Answer: b

2. The operation that does not involves clock cycles is ____________
a) Installation of a device
b) Execute
c) Fetch
d) Decode

Answer: a

3. Processor which is complex and expensive to produce _________
a) RISC
b) EPIC
c) CISC
d) multi-core

Answer: c

4. ________________ is also called auxiliary storage.
a) secondary memory
b) tertiary memory
c) primary memory
d) cache memory

Answer: a

5. The dots on the magnetic tape represent ________
a) Binary digits
b) Decimal digits
c) Hex digits
d) Oct digits

Answer: a

6. __________________ is the amount of data that can be stored on a given length of tape.
a) Storage capacity
b) Length
c) Data recording density
d) Tape density

Answer: c

7. The typical value of data transfer rate is __________
a) 7.7 MB/s
b) 6.6 MB/s
c) 5.5 MB/s
d) 10 MB/s

Answer: a

8. Tape drive is connected to and controlled by _______
a) Interpreter
b) Tape controller
c) CPU
d) Processor

Answer: b

9. ________________ is used for writing/reading of data to/from a magnetic ribbon.
a) Magnetic disk
b) Magnetic tape
c) Magnetic frames
d) Magnetic Ribbon

Answer: b

10. The number of sectors per track on a magnetic disk ________
a) less than 5
b) 10 or more
c) 8 or more
d) less than 7

Answer: c

11. Generally there are __________bytes in a sector.
a) 64
b) 128
c) 256
d) 512

Answer: d

12. What does CHS stand for?
a) Cylinder-high-sector
b) Concentric-head-sector
c) Cylinder-head-sector
d) Concentric-high-sector

Answer: c

13. Disk access time does not depends on which of the following factors __________
a) Seek time
b) Latency
c) Transfer rate
d) Arrival rate

Answer: d

14. A ____________ disk consists of a circular disk, which is coated with a thin metal or some other material that is highly reflective.
a) magnetic
b) optical
c) compact
d) hard

Answer: b

15. The tracks are divided into sectors whose size _______
a) remains the same
b) keeps increasing
c) keeps decreasing
d) remains uneven

Answer: a

16. Which of the following is not a type of optical disk?
a) DVD
b) CD
c) WORM
d) Winchester

Answer: d

17. Winchester disks are a type of _______
a) optical disks
b) magnetic disks
c) compact disks
d) magnetic drives

Answer: b

18. What does USB stand for?
a) Universal Signal Board
b) Universal Signal Bus
c) Universal Serial Bus
d) Universal Serial Board

Answer: c

19. What does RAID stand for?
a) Redundant array of independent disks
b) Redundant array of inexpensive disks
c) Redundant array of intermediate disks
d) Redundant array of improper disks

Answer: b

20. The process in which a file is partitioned into smaller parts and different parts are stored in different disks is ____________
a) RAID
b) Mirroring
c) Stripping
d) RAID classification

Answer: c

21. Which of the following is not a magnetic disk?
a) Floppy
b) Winchester
c) Zip
d) FLASH

Answer: d

22. These devices provide a means of communication between a computer and outer world.
a) I/O
b) Storage
c) Compact
d) Drivers

Answer: a

23. What does GUI stand for?
a) Graphical User Instruction
b) Ground User Interface
c) General User Instruction
d) Graphical User Interface

Answer: d

24. The unattended interactive information systems such as automatic teller machine or ATM is called as _________
a) Kiosks
b) Sioks
c) Cianto
d) Kiaks

Answer: a

25. Which of the following is capable of recognizing a pre-specified type of mark by pencil or pen?
a) OMR
b) Winchester
c) Bar code reader
d) Image Scanner

Answer: a