We have listed here some multiple choice questions with answer on Computer Fundamental concept, Which has asked by multiple companies like CTS, CSC, Dell, Polaris, Patni, Motorola etc.

You can prepare your job written and interview by using these sets of question fro here.

1. A set of activities that ensure that software correctly implements a specific function.
a) verification
b) testing
c) implementation
d) validation

Answer: a

2. Locating or identifying the bugs is known as ___________
a) Design
b) Testing
c) Debugging
d) Coding

Answer: b

3. Which defines the role of software?
a) System design
b) Design
c) System engineering
d) Implementation

Answer: c

4. A ________ is tested to ensure that information properly flows into and out of the system.
a) module interface
b) local data structure
c) boundary conditions
d) paths

Answer: a

5. The process of forming a new class from an existing class.
a) Abstraction
b) Polymorphism
c) Inheritance
d) Implementation

Answer: c

6. The ability for programmers to use the same written and debugged existing class.
a) Reusability
b) Design
c) Debugging
d) Implementation

Answer: a

7. A procedural programming follows ___________ approach.
a) top-down
b) bottom-up
c) left-right
d) right-left

Answer: a

8. The only language which the computer understands is ______________
a) Assembly Language
b) Binary Language
c) BASIC
d) C Language

Answer: b

9. What does the COMPUTER stands for?
a) Commonly Operated Machines Used in Technical and Educational Research
b) Commonly Occupied Machines Used in Technical and Educational Research
c) Commonly Operated Machines Used in Technical and Environmental Research
d) Commonly Oriented Machines Used in Technical and Educational Research

Answer: a

10. The devices that used to give single or multiple colored images and drawings are ____________
a) Monitors
b) Printers
c) Plotters
d) VDUs

Answer: c

11. Saving data and instructions to make them readily available is the job of __________
a) Storage Unit
b) Cache Unit
c) Input Unit
d) Output Unit

Answer: a

12. The first practical form of Random Access Memory was the __________
a) SSEM
b) Cathode Ray Tube
c) William’s Tube
d) Thomas’s Tube

Answer: c

13. The process of division on memory spaces is called ______________
a) Paging
b) Segmentation
c) Bifurcation
d) Dynamic Division

Answer: b

14. Which flag indicates the number of 1 bit that results from an operation?
a) Zero
b) Parity
c) Auxiliary
d) Carry

Answer: b

15. What does MAR stand for?
a) Main Address Register
b) Memory Access Register
c) Main Accessible Register
d) Memory Address Register

Answer: d

16. PNG is a _________
a) image format
b) file format
c) internet format
d) html format

Answer: a

17. Which of the following is not a downside of OSS?
a) Lack of personalized support
b) Restricted choice
c) No warranty
d) Multiple choices

Answer: d

18. A guideline for the OSS licenses other than the GPL.
a) OSI
b) OSD
c) OSE
d) OSL

Answer: b

19. Set of a program which consists of full documentation.
a) Software Package
b) System Software
c) Utility Software
d) File package

Answer: a

20. Which of the following is incorrect?
Algorithms can be represented:
a) as pseudo codes
b) as syntax
c) as programs
d) as flowcharts

Answer: b

21. A data structure that follows the FIFO principle.
a) Queue
b) LL
c) Stack
d) Union

Answer: c

22. Actual instructions in flowcharting are represented in __________
a) Circles
b) Boxes
c) Arrows
d) Lines

Answer: b

23. A flowchart that outlines the main segments of a program.
a) Queue
b) Macro
c) Micro
d) Union

Answer: b

24. ____________ begins with lower case letters.
a) Keywords
b) Variables
c) Tokens
d) Functions

Answer: b

25. Programming based on stepwise refinement process.
a) Structural
b) C programming
c) Procedural
d) Fine

Answer: a