We have listed here some multiple choice questions with answer on MySQL database, Which has asked by multiple companies like Genpact, Syntel, Ericsson, Zensar, Virtusa etc.

You can prepare your job written and interview by using these sets of question fro here.

1. Which type of database management system is MySQL?
a) Object-oriented
b) Hierarchical
c) Relational
d) Network

Answer: c

2. MySQL is freely available and is open source.
a) True
b) False

Answer: a

3. What represents a ‘tuple’ in a relational database?
a) Table
b) Row
c) Column
d) Object

Answer: b

4. Which is the MySQL instance responsible for data processing?
a) MySQL client
b) MySQL server
c) SQL
d) Server daemon program

Answer: b

5. The MySQL server used in its client/server architecture is _______________
a) mysqla
b) mysqlb
c) mysqlc
d) mysqld

Answer: d

6. Which of the following clauses is used to display information that match a given pattern?
a) LIKE
b) WHERE
c) IS
d) SAME

Answer: a

7. What is ‘xyz’ in the following statement?

SELECT abc FROM xyz;
a) row name
b) column name
c) table name
d) database name

Answer: c

8. The NULL value also means ___________
a) value equal to zero
b) unknown value
c) negative values
d) a large value

Answer: b

9. Which clause is used to sort query elements?
a) GROUP
b) GROUP BY
c) ORDER
d) ORDER BY

Answer: d

10. MySQL client runs on the machine containing the databases and servers connect to the client over a network.
a) True
b) False

Answer: b

11. Which of the following options tells mysql to ask for entering the password?
a) -e
b) -p
c) -u
d) -h

Answer: b

12. The query ‘SELECT NOW()’ shows the current _____________
a) table
b) time only
c) date only
d) date and time

Answer: d

13. To see the table structure, which of the following commands is issued?
a) DESCRIBE tbl_name
b) VIEW tbl_name
c) SELECT TABLE tbl_name
d) SELECT tbl_name

Answer: a

14. The command to move the cursor to the beginning of line in MySQL input editor is?
a) Ctrl-A
b) Ctrl-E
c) Ctrl-D
d) Esc-a

Answer: a

15. On UNIX, statements entered in ‘MySQL’ are saved in which file?
a) .mysql_queries
b) .queries
c) .mysql_history
d) .history

Answer: c

16. Which option prints output in table-format when MySQL is run interactively?
a) -t
b) -tf
c) -p
d) -pf

Answer: a

17. The connection parameters for setting up MySQL can be stored in an option file to save typing the names every time a connection is established.
a) True
b) False

Answer: a

18. Any client in the client/server architecture of MySQL can change how the server behaves in relation to itself without impact on other clients.
a) True
b) False

Answer: a

19. Which of these modes is a composite server mode?
a) COMPOSITE
b) COMPOSITE_MODE
c) COMPOSITE_SERVER
d) ANSI

Answer: d

20. Which statement can be used to specify the sql_mode system variable at runtime?
a) SPECIFY
b) SET
c) ASSIGN
d) CHANGE

Answer: b

21. Which of the following characters is illegal in naming an unquoted identifier in SQL?
a) _
b) $
c) 2
d) .

Answer: d

22. How are identifiers quoted in MySQL?
a) single quotes
b) double quotes
c) backticks
d) can’t be quoted

Answer: c

23. Which server mode value enables use of double quotes to wrap identifier names?
a) ANSI
b) ANSI_QUOTES
c) TRADITIONAL
d) PIPES_AS_CONCAT

Answer: b

24. What is the maximum length for alias names in terms of characters?
a) 64
b) 128
c) 256
d) 32

Answer: c

25. If no database has been selected, specifying a database qualifier is necessary.
a) True
b) False

Answer: a