We have listed here some multiple choice questions with answer on MySQL database, Which has asked by multiple companies like McAfee, Calsoft, Infotech, Capgemini, SAP etc.

You can prepare your job written and interview by using these sets of question fro here.

1. Which program reads statement from a binary log?
a) mysql_config
b) mysqlbinlog
c) mysqldump
d) mysqlimport

Answer: b

2. The primary programming interface to MySQL is _____________
a) C API
b) C++ API
c) Java API
d) Python API

Answer: a

3. For which language is the PEAR module used?
a) Python
b) Perl
c) PHP
d) C

Answer: c

4. What does the default case sensitivity of database and table names depend on?
a) SQL server
b) Server SQL mode
c) Operating system of machine
d) Does not depend on anything

Answer: c

5. The clause that can be used to sort string values according to a specific collation is ______________
a) SORT
b) GROUP
c) FILTER
d) COLLATE

Answer: d

6. The error log file has a suffix ______________
a) .err
b) .er
c) .error
d) .log

Answer: a

7. Server startup can also be done by the ______________
a) option file
b) log file
c) error file
d) system file

Answer: a

8. Which file is created by the server to store the database attributes?
a) db.otp
b) dp.zip
c) db.opt
d) db.cls

Answer: c

9. The name of the format file for a table named my_tbl is __________
a) my_tbl.fmt
b) my_tbl.frm
c) my_tbl.fmr
d) my_tbl.ftm

Answer: b

10. The server listens on a network port for TCP/IP connections unless started with the option ______________
a) –networking
b) –skip-networking
c) –skip-networks
d) –quit-networking

Answer: b

11. The disk data that the FILES table in INFORMATION_SCHEMA stores is ____________
a) NDB
b) NBD
c) NBK
d) NCD

Answer: a

12. What is the join where all possible row combinations are produced?
a) INNER JOIN
b) OUTER
c) NATURAL
d) CARTESIAN

Answer: d

13. What are CROSS JOIN and JOIN are similar to?
a) INNER JOIN
b) NATURAL JOIN
c) OUTER JOIN
d) CARTESIAN JOIN

Answer: a

14. The statement used to obtain access privileges to an account is ______________
a) OBTAIN
b) GET
c) GRANT
d) NEED

Answer: c

15. The ALL subquery performs the operation _____________
a) row
b) column
c) table
d) database

Answer: b

16. The keyword used with UNION that retains duplicate rows is ______________
a) ALL
b) NARROW
c) STRICT
d) DISTINCT

Answer: a

17. The default value in seconds in the system variable ‘long_query_time’ is ______________
a) 5
b) 10
c) 20
d) 60

Answer: b

18. The ALL subquery performs operations on _____________
a) row
b) column
c) table
d) database

Answer: b

19. What is the property of InnoDB that enforces foreign key relationships stay intact?
a) atomicity
b) durability
c) consistency
d) referential integrity

Answer: d

20. Which mode exists at both global level and session-specific level?
a) sql_mode
b) key_buffer_size
c) server_mode
d) query_mode

Answer: a

21. Increasing the value of which system variable enables mysqld to keep more tables open simultaneously?
a) table_cache
b) max_connect
c) delayed_queue_size
d) max_allowed_packet

Answer: a

22. The keyword used with UNION that retains duplicate rows is ___________
a) ALL
b) NARROW
c) STRICT
d) DISTINCT

Answer: a

23. For what can the FULLTEXT indexes be created for?
a) MyISAM
b) InnoDB
c) MEMORY
d) TRANSITION

Answer: a

24. How can a view refer to multiple tables?
a) UNION
b) JOIN
c) GROUP
d) SELECT

Answer: b

25. What is the most important configurable resource for MyISAM?
a) key cache
b) memory cache
c) time cache
d) speed cache

Answer: a