We have listed here some multiple choice questions with answer on UNIX Operating System, Which has asked by multiple companies like CTS, CSC, Dell, Polaris, Patni, Motorola etc.

You can prepare your job written and interview by using these sets of question fro here.

1. Which of the following control keys will be used for scrolling one page forward?
a) ctrl-f
b) ctrl-b
c) ctrl-z
d) ctrl-v

Answer: a

2. To navigate 20 pages forward, we can use ______ command.
a) 20 ctrl-b
b) 20 ctrl-d
c) 20 ctrl-u
d) 20 ctrl-f

Answer: d

3. Which key is used for deleting text?
a) d
b) y
c) k
d) f

Answer: a

4. Which command is used for putting deleted lines or part of lines at a different location?
a) p and P
b) x
c) dd
d) y

Answer: a

5. To copy 10 lines from the current cursor location, we can use _____
a) 10y
b) 10yy
c) yy10
d) 10x

Answer: b

6. Which of the following undo a most recent single editing change?
a) u
b) U
c) uu
d) yy

Answer: a

7. Which of the following symbol is used for substitution command?
a) n
b) N
c) s
d) S

Answer: c

8. On a UNIX system, there can be ____ shells running simultaneously.
a) 1
b) 2
c) many
d) 4

Answer: c

9. The prompt issued by the shell is called ______
a) prompt
b) command translator
c) command prompt
d) command executor

Answer: c

10. What is the default symbol for command prompt in C shell?
a) $
b) %
c) #
d) @

Answer: b

11. In Shell’s interpretive cycle, the shell first scans for ____ in the entered command.
a) characters
b) priority
c) meta-characters
d) wildcards

Answer: c

12. Which of the following files will not be deleted using “rm chap??” ?
a) chap01
b) chap02
c) chaptd
d) chactd

Answer: d

13. The output of the following command is ______________

$ echo ‘The special character $ echo hello and | ls chap*’
a) undefined output
b) erroneous
c) hello
d) The special character $ echo hello and | ls chap*

Answer: d

14. Which stream is used for representing error messages?
a) standard input
b) standard output
c) standard error
d) error

Answer: a

15. We can redirect the error message to file named newfile using __________ command.
a) cat foo errorfile
b) cat foo >errorfile
c) cat errorfile>foo
d) cat foo 2>errorfile

Answer: d

16. Which stream is connected to the display?
a) standard input
b) standard output
c) standard error
d) error

Answer: b

17. Which file descriptor is used to represent standard error stream?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

Answer: c

18. We can redirect the error message to file named newfile using __________ command.
a) cat foo errorfile
b) cat foo >errorfile
c) cat errorfile>foo
d) cat foo 2>errorfile

Answer: d

19. Which of the following meta-character is used in command substitution?
a) `
b) ‘
c) “
d) >

Answer: a

20. Which of the following is a correct initialization of variables to null strings?
a) x=
b) x=’ ‘
c) x=” “
d) x=, x=’ ‘, x=” “

Answer: d

21. A process is an instance of _______ program.
a) waiting
b) executing
c) terminated
d) halted

Answer: b

22. When the process has completed its execution it is called ______
a) born
b) terminated
c) waiting
d) exit

Answer: d

23. Which data structure is used to store information about a process?
a) process control block (pcb)
b) array
c) queue
d) program control block

Answer: a

24. Which process is immediately set up by the kernel when we log on to a UNIX system?
a) shell
b) parent
c) shell
d) bash

Answer: a

25. What is the PID of the first process that is set up when the system is booted?
a) 1
b) 0
c) any
d) 2

Answer: b