We have listed here some multiple choice questions with answer on UNIX Operating System, Which has asked by multiple companies like McAfee, Calsoft, Infotech, Capgemini, SAP etc.

You can prepare your job written and interview by using these sets of question fro here.

1. Which command shows some attributes of a process?
a) pid
b) $$
c) ps
d) HOME

Answer: c

2. Which option is used with ps command to list system processes?
a) -A
b) -a
c) -e
d) –A and -e

Answer: d

3. There are ___ distinct phases of a process.
a) 2
b) 5
c) 4
d) 3

Answer: d

4. Which system call is used by the parent process to wait for the child process to complete?
a) wait
b) exec
c) fork
d) exit

Answer: b

5. Which of the following shell(s) allows the user to run jobs in the background even when the user has logged out (without using nohup command)?
a) C
b) bash
c) Korn
d) C and bash

Answer: d

6. What is the PID of the process who takes the parentage of the process run with nohup command?
a) 0
b) 1
b) 2
d) Infinite

Answer: b

7. Which of the following command is used to suspend a job?
a) ctrl-Z
b) ctrl-Q
c) bg
d) $

Answer: a

8. To remove a job from the queue, which option is used with at command?
a) -r
b) -l
c) -e
d) -t

Answer: a

9. The cron tab is a table having a list of commands that are scheduled to be run at regular intervals.
a) True
b) False

Answer: a

10. Which of the following function(s) are performed by an interactive shell?
a) job control
b) history
c) aliases
d) job control, history, aliases

Answer: d

11. Which one of the following is arguably the best shell to use?
a) Bash
b) Korn
c) C
d) Bourne

Answer: a

12. Which one of the following command is used to create a child shell?
a) fork
b) wait
c) sh
d) env

Answer: c

13. The shell has ____ prompts.
a) 1
b) 4
c) many
d) 2

Answer: d

14. Which of the following symbols are used for accessing previous commands by event numbers?
a) !
b) r
c) $
d) ! and r

Answer: d

15. Which one of the following keyword is used with the set command to avoid overwrite existing file?
a) nooverwrite
b) ignore
c) clobber
d) noclobber

Answer: d

16. The ____ acts as a shorthand representation of the home directory.
a) $
b) ~
c) “”
d) %

Answer: b

17. Which file is executed every time a second shell is called up?
a) .profile
b) rc file
c) .script
d) env.file

Answer: b

18. Which command is used to link a file with multiple filenames?
a) ln
b) link
c) hl
d) sl

Answer: a

19. Which option is used with find command to search for files based on access time?
a) -atime
b) -mtime
c) -time
d) -type

Answer: a

20. pr command adds ____ lines of margin at the top and bottom.
a) 5
b) 4
c) 2
d) 1

Answer: a

21. Which command is used for displaying the beginning of a file?
a) pr
b) head
c) begin
d) lp

Answer: b

22. Which option is used with the head command to specify line count to display?
a) -a
b) -h
c) -n
d) -o

Answer: c

23. Which of the following command is incorrect?
a) pr dept.lst
b) head -n 5 emp.lst
c) tail -o +5 emp.lst
d) tail -3 emp.lst

Answer: c

24. Which one of the following commands is incorrect?
a) $ cut -d “|” -f 1,4 emp.lst
b) $ cut -c -3 emp.lst
c) $ tail -c -511 foo
d) $ tail -c 500 foo

Answer: d

25. Sort command uses ____ as default field delimiter.
a) tab
b) single space
c) double tab
d) one or more continuous spaces

Answer: d